Frumusețe vivantă


Frumusețea anilor se conservă în amintiri și artă,indiferent dacă e o poză,o haină sau o pictură.Totul se prețuiește de-a lungul anilor.

Pictura îmbină sentimentele și trăirile oamenilor cât și pasiunile lor,muzica are acorduri frumoase pliate pe ritmurile inimilor iar sculptura este o întruchipare a experienței umane.

as-701-fourseason-smConform Wikipedia,perioada de început a istoriei sculpturii poate fi considerată paleoliticul superior,nu se cunosc opere de artă anterioare epocii .Homosapiens,ne-a lăsat imagini creionate pe pereții peșterilor iar în Epoca Pietrei,statuetele  erau realizate din fildeș sau piatră mai puțin dură. Încă de acum 4.000 de ani pe văile Tigrului și Eufratului s-au succedat civilizațiile sumeriană, akkadiană și babiloniană. Aceștia utilizau ca materiale de sculptură: bazalt, diorit, gresie, alabastru.

În Egiptul antic accentul s-a pus pe stilul artistic,religia juca un rol important în realizarea statuilor. Regulile de execuție a statuilor, a reprezentărilor umane în general, erau foarte rigide, prescrise de reguli sociale și religioase.Materialele utilizate erau  piatra, marmura, granitul, lemnul, care se găseau în abundență.

Iar în Grecia Antică trupul uman este prezentat în toată splendoarea sa (utilizarea bronzului permițând redarea mai fină a masei musculare), fiind vizibile și dramatismul, eroismul. Un exemplu: carul de luptă din Delphi realizat în mărime naturală din bronz. Fiind destinat templului lui Apollo din Delphi, a fost realizat pentru comemorarea victoriei obținute la concursul de care de la jocurile pythice din 477 î.Hr. Trupul uman este reprezentat în toată splendoarea lui și un exemplu ar fi Aruncătorul de disc al lui Myron, statuia zeiței Afrodita. Tot perioadei clasice aparțin și sculpturile și basoreliefurile care ornează Parthenonul.

13091937_598324783667458_651940721651385104_nDar în zilele de azi,pornind de la ideea tradițională a statuilor s-a ajuns la “statuile vivante“,ce face referire la un artist stradal ce interpretează un manechin stând nemișcat ore în șir,purtând de obicei machiaj și o costumație cât mai realistă.Adică,statuilor li s-a acordat o inimă prin intermediul oamenilor. 🙂

Așadar,dacă te-am făcut curios cu această incursiune în istorie,țin să te anunț că va avea loc Festivalul International de Statui Vivante.

Când?

13432378_613604388806164_9202944390215531096_n

Teatrul Masca va avea loc în perioada 16-20 iunie,fiind a VI-a ediție a Festivalului International de Statui Vivante, eveniment ce se va desfășura anul acesta în trei spatii diferite: Gradina Casei Filipescu – Cesianu(Calea Victoriei), Parcul Crangasi si Parcul Alexandru Ioan Cuza (intrarea de la statuia lui Al. I. Cuza).

De ce?

Festivalul din acest an marcheaza debutul unor serii de evenimente prin care Teatrul Masca sprijina proiectul Bucuresti 2021, capitala europeana a culturii. Această ediție se arată a fi o manifestare puternică și care, suntem siguri, va avea un imens impact. Bucureștiul se număra printre puținele capitale din lume în care statuia vivanta are un astfel de eveniment.Iar accesul la toate reprezentațiile este gratuit. 😀

De menționat este că, ne aflam în anul Brâncuși, este firesc ca ediția din acest an sa amintească de marele artist și sa-l aducem în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere.

Ce se va întâmpla?

13161804_598324647000805_7596238405979960238_oFestivalul va reuni peste 40 de statui vivante prezentate în premiera de Teatrul Masca si 20 de invitați străini din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Rusia. Serile de festival vor fi încheiate prin spectacole ale Teatrului Masca realizate în tehnica statuii vivante – Zidul și Arca lui Lenin.

 

 

Mai mult..

1463165845d7942ef1Pentru cei pasionați de Instagram,se va organiza un Instameet pe data de 16 Iunie, de la ora 20.00, la Noaptea Statuilor Vivante (Casa Filipescu Cesianu, la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol). Cei pasionați de Instagram pot încărca fotografii de la eveniment folosind hashtagul #statuivivante, iar cea mai reușită fotografie va fi premiată cu 50 de euro. Pentru a intra în concurs, fotografiile trebuie să fie încărcate pe Instagram în perioada 16 – 19 iunie.

Și dacă tot nu te-am convins încă,îți las linkul edițiilor trecute,căci o poză face cât o mie de cuvinte-sau pentru cât am scris eu aici. 🙂

Advertisements

Lasă-ți amprenta aici

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.